Sociale woningbouw daagt jonge architecten uit

woensdag, 27 november 2013 11:11
Sociale woningbouw daagt jonge architecten uit www.a33.be

De Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en Woonmaatschappij IJzer & Zee gaan dit jaar samen op zoek naar jong architectentalent. Met de architectuurwedstrijd dagen ze stagiair- en beginnende architecten uit om sociale woongelegenheden te ontwerpen. De wedstrijd Jonge Architecten Aan Zet, vroeger gekend als Mijn Huis Mijn Jonge Architect, is al aan zijn zesde editie toe. En niet alleen de naam is nieuw. De organisatie gooit het concept ook over een andere boeg.

Stadsinbreidingsproject in Nieuwpoort vormt de uitdaging

De wedstrijd verloopt dit jaar voor het eerst in twee fases. De eerste fase is een anonieme kandidaatstelling met een conceptnota. De vijf beste ideeën blijven in de running. In een tweede fase mogen de architecten op de shortlist een schetsontwerp opmaken.

De grote uitdaging van deze editie is het ontwerp van sociale woongelegenheden in de Rijkswachtstraat in Nieuwpoort. Het bouwprogramma omvat aanleunappartementen, appartementen voor ouderen en twee koopwoningen. “Een gedroomde kans voor startende architecten om hun portfolio  te verrijken”, klinkt het bij de organisaties.

Wie kan deelnemen?

De wedstrijd richt zich tot stagiair-architecten en jonge architecten die op 7 december 2013  niet ouder zijn dan 30. Een deelname met een groep of architectenvennootschap houdt in dat alle deelnemers en vennoten aan deze leeftijdsvoorwaarde moeten voldoen.

Timing

Voor de eerste fase - de conceptnota - moeten alle wedstrijdformulieren de VMSW bereiken uiterlijk op vrijdag 13 december 2013, vóór 16u00. In januari 2014 worden de laureaten van de eerste fase bekendgemaakt. Deze laureaten kunnen vervolgens hun wedstrijdformulieren indienen tot en met 9 mei 2014. De proclamatie van de winnaars vindt plaats op vrijdag 23 mei 2014 in het auditorium van de VMSW in Brussel.

Prijzen

De deelnemers die in de eerste fase als laureaat uit de bus komen, krijgen 2.000 euro per winnende inzending. De winnaar van de tweede fase ontvangt een architectuurcontract.

Meer informatie?

Op www.jongearchitectenaanzet.be vindt u meer informatie en alle wedstrijddocumenten van deze architectuurwedstrijd.

Lees 3506 keer Laatst aangepast op woensdag, 08 januari 2014 15:57

Design & Development by wlsolutions