Tuinen Vranckx heeft “Jobstudent v/h Jaar 2014” in haar rangen

woensdag, 27 augustus 2014 16:38

Simon Van Den Broucke (24) heeft de verkiezing van “de Jobstudent van het Jaar 2014” gewonnen (provincie Antwerpen). De verkiezing is een initiatief van UnizoAdmbKBC en MNM-radio. Tuinen Vranckx is een Geels tuinaannemersbedrijf dat hun winnende tuinman Simon, die inmiddels een vast arbeidscontract heeft gekregen, even extra in de bloemetjes wil zetten. Simon neemt zijn prijs in ontvangst van diverse afgevaardigden van de betrokken partners op vrijdag 29 augustus om 10u. Hier leest u al wat informatie over Simon en de job.

Hoe lang werkt(e) de jobstudent bij jou?

Dit jaar staat zijn teller werkdagen op 47. Vorig jaar heeft hij ook al een aantal weken meegeholpen. We overwegen nu om hem vast in dienst te nemen. We zien zijn competenties snel groeien en kunnen hem, bij wederzijds akkoord, na enkele maanden de functie van werfleider geven.

Wat waren zijn taken?

Tuinarbeider / tuinaanlegger voor tuinaanleg en groenonderhoud. Dit behelst o.m.:

 • Ontwerpplannen lezen, begrijpen, uitzetten en uitvoeren
 • Bosmaaier, kettingzaag en heggenschaar gebruiken
 • Werken met tuinwerktuigen: bobcat, kraantje, freesmachine, slijpschijf, trilplaat,…
 • Courante sierheesters, vaste planten en bomen herkennen
 • Grasperken aanleggen en onderhouden
 • Heesters, hagen, vaste planten en bomen aanplanten en aanbinden
 • Grondbewerkingen, plantvakken klaarleggen en bemesten
 • Verschillende soorten snoei uitvoeren: siersnoeien, takken verwijderen, hagen correct recht snoeien
 • Aanleg van borduren , trappen, en klinkers allerhande (tuinpaden, opritten, terrassen…)
 • Aanbrengen van randafwerkingen (boord, plaat, klinker, houten lat, enz.)
 • Electriciteitsbekabeling (en tuinverlichting) plaatsen
 • Plaatsen van afsluitingen zoals betonplaten, houten afsluitingen, metaaldraad enz.
 • Terrassen aanleggen in verschillende materialen (klinker, dolomiet, kassei,…)
 • Tuinvijvers maken

Waarom verdient hij de titel?

Ook al is ‘tuinaanlegger en hovenier’ een knelpuntberoep en een zwaar onderschatte stiel waar heel wat skills en inzicht voor vereist zijn, toch koos Simon resoluut de studie van tuinaanlegger aan te gaan. Tijdens zijn studeren stak hij ons vaak een handje toe. Hij schuwt zich niet met zijn handen te werken en ze vuil te maken.

Een ‘echte’ tuinaanlegger herken je aan zijn ruwe en eelterige handen. Dat is bij Simon niet anders. Terwijl hij een vrij bedeesde en bescheiden jongen is en helemaal niet voldoet aan het stereotiepe beeld (groot en zwaar persoon met tattoos) dat mensen hebben over tuinmannen, is hij toch allerminst kleinzerig en zit hij niet verveeld om enkele schrammetjes of blauwe plekken. Handschoenen draagt hij zelden, tenzij om doornige rozen te snoeien of bij extreme vorst.

Hij schept veel voldoening wanneer hij tuinontwerpplannen in werkelijkheid en in 3d omzet. Simon boetseert graag mee aan mooie tuinen en geniet ervan om een tuin stapsgewijs te verwezenlijken en de aanleg te zien groeien.

Simon is inmiddels al een bijna gediplomeerd en volleerd tuinaanlegger, met een sterke theoretische basis. Dit maakt dat we bij diverse praktische vraagstukken, ons idee zelfs aan zijn meningen en inzichten aftoetsen.

Met de Bobcat-bulldozer en –minigravertje is hij inmiddels erg behendig. Al deze noodzakelijke vaardigheden en handelingen hebben wij hem stapsgewijs aangeleerd. Hij weet van aanpakken, kan nauwkeurig en veilig werken en functioneert goed zelfstandig en in teamverband. We zagen dat het loonde om de nodige tijd te investeren in deze jonge kerel. Want planten, natuur en tuinen inspireren hem. En dat is de basis van het volhouden in een ‘groene job’ als deze. Hij werkt graag in de buitenlucht en in weer en wind..en zon. We merken dat hij een soort trots heeft op de projecten waaraan hij kan meewerken.

Simon droomt ervan binnen enkele jaren een zelfstandigenstatuut aan te gaan en stilaan in eigen naam investeringen te doen. Zodoende kan hij eigenhandig en met eigen materiaal cliënteel dienen. Ook in dat geval staan wij dan nog steeds open voor een mogelijke samenwerking.

Het liefst van al legt hij gazon aan met grasmatten, omdat die karwei op een snelle manier een prachtig resultaat oplevert.  Als klanten dan thuiskomen reageren ze steeds overdonderd bij het aanschouwen van dat nieuwe, groene biljarttapijtje. Hoe  enthousiaster de klant, hoe meer voldoening je als tuinman uit je job haalt.

Heb je een leuke anekdote over Simon?

Toen hij twee jaar geleden bij ons aan de slag ging, had hij een vrij tengere lichaamsbouw. Inmiddels tekenen forsballen en gespierde schouders en armen, die tuinaanleggers zo typeren, zich sterk af. Zijn vriendin is daar alleen maar gelukkig om!

Dat enkel zijn armen en schouders, gezicht en nek fel bruin geblakerd zijn door werken in de zon en hij in adamskostuum daarmee ook nog een ultrawit ‘marcelleke’ draagt, vindt ze dan net weer iets minder fraai. Dat zijn gekloofde werkhanden, die bij momenten als schuurpapier aanvoelen en haar kleding verruwen, neemt ze er dan weer graag bij.

In de tijd dat Simon nu bij ons als jobstudent aan de slag is, heeft hij een hele gedragswijziging ondergaan. Zijn eerste weken stond hij soms met de handen in de zakken op de werf, durfde hij bij bepaalde klussen in kleermakerszit-houding opereren en rolde hij dagelijks sigaretten met roltabak. We hebben erover gecommuniceerd dat deze dingen not done zijn wanneer we ten dienste van een klant staan. Simon heeft dit zeer goed opgenomen en doet dit nu niet meer. Hij verdraagt de professionele bijsturingen en aanwijzingen en heeft een letterlijke en figuurlijke dikke huid!

Een interessante vergelijking vinden we als werkgever van deze uitmuntende jobstudent nog het volgende: Simon is opgegroeid in een woning met een tuin die zeer nonchalant werd ingekleed en zeer extensief wordt beheerd. Het tuintoilet staat naast de compostbak en bomen mogen er weelderig tieren. Terwijl zijn ouders en hijzelf de tuinnatuur hier maar met mate sturen met beperkte ingrepen en fauna en flora hier de vrije kans geven, werken wij enkel in gemillimeterde tuinen waar de ultieme perfectie in onderhoud wordt nagestreefd en quasi volmaakte ordening en structuur de leuze zijn.

Lees 3212 keer Laatst aangepast op donderdag, 28 augustus 2014 10:07

Design & Development by wlsolutions